16 Şubat 2017 Perşembe

Çocukların Odası Nasıl Ayrılmalı? ve Oda Ayırma Yöntemleri Nelerdir?

Merhaba
Çocuğunuzu kendi yatağına 3 buçuk yaşına kadar sanırım yatırılmamış sürekli beraber yatmışsınız bunun için de çocuğunuz alışkanlık yapmış. Siz nasıl kendi yatağınızı benimsemişseniz bir başka evde veya oda da yattığınız da uyuyamıyorsanız, çocuğunuzda yeni yerini benimseyemiyor.
Şimdi size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğim.
İlk önce odasını ayırırken şöyle yapın .
Eşinizle beraber çocuğunuzla konuşun " Güzel yavrum ,bebeğim artık büyüdün kocaman oldun. Korkacak hiç bir şey yok biz seni çok seviyoruz ve her zaman yanındayız burası bizim evimiz ve kapımızı kilitliyoruz. Bizden başka kimse, bizden izinsiz kimse giremez. Sadece bu ev bize ait bu oda baban ve bana ait anne ve babalar beraber aynı oda da aynı yatakta yatar. Çocuklar da büyüdüğü zaman anne ve baba çocuklarına kendilerine ait bir oda yapar. Sana çok güzel oda hazırlayalım sana ait bir odan olsun. Hatta sen de bize yardımcı ol seçim konumuzda, sana ait bir  odan olacağı için senin istediğin şekilde olmalı. Odanı süslemek ister misin? Nasıl olsun istersin? Bir hayal edelim düşünelim. "Diye konuşma yapın. Ayrıca fikir sunun bu süsleme konuşmanızda mesela duvar sıkıntı olmazsa "Duvarını boyayalım mı?" Şekiller ya da çizgi film karakteri artık neyi çok seviyorsa onun figürünü çizin boyayın ya da yapıştırıcılı duvar süslerinden yani  duvar stickerından alınm. Bu şekilde ilk konuşmanızı heveslendirecek düzeyde yaparsanız heyecanlanır ve sevinir .

Örnek 5 oda süslemeleri





Daha sonra çocuğunuzun odasında bir gece lambası bulundurun.
Çocuğunuzu erken bir saatte yatağına yatırın ,
Masal, hikaye kitabı okuyun veya ninni söyleyin.
Çocuğunuz uyuyana kadar mutlaka yanında bulunun.
Uyuttuktan sonra gece lambasını açın ve ışığı kapatın. Gece lambasının nedeni ise gece uyandığında karanlıktan korkmamasıdır.
Gece uyandığında yanınıza gelecektir korkuyorum diye, kalkıp çocuğunuzla beraber odasına gidin, yatağına yatırın ve tekrar uyutmak için ninni, masal vb ile uyutun.
En önemli şey ise; sakın "Ne var korkacak , hadi yatağına yat" diye söylenmeyin. Sakin bir şekilde "Hadi gel yatağına yatırayım,ben varım yanında korkma" diye kendisini güvende hissedecek cümleler kurun.
Ayrıca yatağını ve odasını sevmesi için ara sıra odasında bir kaç  değişiklik yapın. Ama bunu mutlaka çocuğunuzun seçimleriyle onun yardımlarıyla yapın.
Örnek verecek olursam yatağına beraber seveceği bir yatak süsü alın ya da el beceriniz ile çocuğunuz ile bir süs yapın. Farklılık çocuğunuza iyi gelecektir. Çünkü çocuklarımız çabuk sıkılır ve her zaman değişiklik onları mutlu eder. Fakat bunu abartıp sürekli değişiklik yapmayın hem siz bir süre sonra yorulursunuz hem maddi/manevi hem de çocuğunuza eskisi kadar ilgi çekici gelmez. Ayrıca çocuğunuzla beraber sanata etkinlikleri yapıp bunları odasına süs amaçlı koyarak kendi eserini kendi odasında gururla hem arkadaşlarına hem çevresine göstermekten mutluluk duyar.

Değerli okuyucularım yazımı paylaşarak ve yorum yaparak desteklerseniz çok sevinirim.
Emeklerime değer katacağınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Bir daha ki bölümde görüşmek üzere. 😊

Erengül EZGİN
Aile Çocuk Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar