16 Nisan 2020 Perşembe

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA UYKU PROBLEMİNE ETKİLİ ÇÖZÜM!

ÇOCUKLARINIZI VE BEBEKLERİNİZİ ANINDA SAKİNLEŞTİRECEK VE UYUTACAK ÖNERİM VAR!


Her anne babanın özelliklede annelerin muzdarip olduğu, çocuklarının ve bebeklerinin rutin uyku sorunu var. Her anne mutlaka bebeklerinin uykuya dalmakta problem yaşadığını, bebekleriyle birlikte kendileri de saatlerce uykusuzluk çektiğini, uykusuzlukla beraber saatlerce sallamak ve bir sağa bir sola kucağında gezdirdiklerine şahit oluyoruz. Bu durumdan yakınan anne babalara kısa ama etkileyici bir kaç yöntemler önereceğim.

Sırasıyla aşağıdaki yazdıklarımı yaparsanız özellikle geceleri rahat bir nefes alıp uyuyacaksınız.

1. Uyku saatleri belirleyin ve uyku saatleri kesinlikle geç vakit olmamalı ideal gece uyku saati 21:00 - 22:00'dir.

2. Öğlen uykusunu asla kaçırmayın. Gece uyumaz düşüncesi ile gündüz uykusunu kısıtlamayın. Gün içindeki yorgunluğunu atması için, öğlen uykusu ile bu yorgunluğu çocuklarınız ve bebekleriniz giderecektir. Eğer öğlen uymazsa günün yorgunluğunu gece huzursuzlanarak uykuya dalmayı zorlaştırarak atamayacaktır. Ayrıca gündüz uykusunda perdeler kapalı olsun uyandığında mutlaka perdeleri açın.

3. Bebeğinize / çocuğunuza yatmadan 1saat önce ılık banyo yaptırın.

4. Banyo sonrası bebek yağı ile vücuduna masaj yapın. (Gevşeyip rahatladıktan bir süre sonra daha devam edin)

5. Odanın ışığı kapalı olsun. Alabiliyorsanız mutlaka odada tuz lambası olsun.

6. Yatağına / beşiğine yatırıp klasik müzik açın özellikle Mozart 'ın klasik müzikleri (aşağıya bir yere linki bırakacağım)

7. Müzik eşliğinde uykuya dalmaya çalışırken bebeğinize dokunarak (elini tutmak, ayağını tutmak vs) yardımcı olabilirsiniz.

Not: Aylara ve yaşlara göre ideal uyku saatleri:

  • 3 aylığa kadar yeni doğan bir bebeğin her gün 14 - 17 saat uyuması gerekirken, bu rakamlar 12 - 18 arasında değişiklik gösterebiliyor.
  • 4 aylıktan 11 aylığa kadar olan bebeklerin 12 - 15 saat arası uyuması gerekiyor.
  • 1-2 yaş aralığındaki yürümeye yeni başlayan çocukların 11-14 saat uyumaları tavsiye ediliyor.
  • 3 - 5 yaş grubundaki okula henüz başlamayan çocuklar için günde 10-13 saat uyku sağlıklı kabul ediliyor.
  • Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 - 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor.
  • 14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 - 10 saat.
  • Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresidir. 

Her zaman uyguladığım yöntem klasik müziktir. İsterse ağlama krizlerine giren çocuklar olsun etkili ve sakinleştirici bir yöntemdir. Bu yönteme bebeğinizin kolay adapte olması için hamilelik döneminizde dinlerseniz hamilelik sürecinde de sakin bir dönem geçireceksiniz. Doğduğu günden itibaren uyku zamanı geldiğinde hafif bir tonda açar dinletirseniz ne ayağınızda sallama ne de beşikte saatlerce sallama derdiniz olacaktır. Neye alıştırırsanız öyle gider. Böyle yazdım diye korkmayın hemen geç olsun güç olmasın değil mi? Hemen oradan bir klasik müzik açın gelsin uyku düzeni 😊

Aşağıya reklamsız, kesintisiz tam 3 saatlik video attım. Buna benzer youtube da bir çok klasik müzikler var aman dikkat edin önce bakın reklam var mı? Eğer reklam vakası yaşarsanız tam uykuya çocuğunuz daldığı an korkuyla uyanabilir dikkat edin 😊

Bu arada küçük bir ricam var sizlerden. Yazılarımı beğeniyorsanız aşağıdaki yorum kısmına yorum yapar mısınız? Birde paylaşırsanız çok sevinirim. 😊

Erengül Ezgin 
Sosyolog 
Çocuk Gelişimci 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar