19 Şubat 2017 Pazar

Çocuklarda Uyku Terörü ve Yapılması Gerekenler



Anne babalarımız çocuklarında sıkça karşılaştıkları gece uykusunda çığlık atarak uyanması ile karşı karşıya kalmaktadır. Anne ve babalarımız çocuklarının bu durumunu çoğu zaman anlayamamaktadır. Panikler, ne yapacaklarını şaşırır ve telaş içine girerler. Korkmayın bu durum "Gece Terörü'dür. "
Bu bölüm de sizlere gece terörü ile ilgili bir annemizin çocuğu hakkındaki sorusu ve cevaplarımla bilgilendireceğim.

Gelelim annemizin sorusuna...
Merhaba,
Çocuğunuz korku geçirdi mi? Bu çığlıkla uyanma süreci ne zamandır var?

Annemiz;
"Yaklaşık bir aydır var. Neden korktuğunu bilmiyorum."

VE BENİM ÖNERİM...
3 neden vardır.Bu nedenler;
Çocuklar genelde kabus görür bu kabustan etkilendikleri için ağlayarak, çığlık atarak uyanır.
Karanlıktan korktuğu için yatarken korkarak uyur ya da yalnız kalmaktan korkar.
Diğer neden ise dediğim gibi sizin fark edemediğiniz bir olay küçükte olsa bu olay etkilemiştir. Bu nedenle gece uyurken psikolojik olarak kabusla uyanır. 
Aslında hepsi de birbirine bağlantılıdır. Sizin de hali ile eliniz ayağınıza dolaşır,o an tedirgin olursunuz. Siz panik yapmayın, soğuk kanlılığınızı koruyun ve o an sarılın, elini tutun "Korkma geçti sadece bir rüya gördün. Biz de görüyoruz bu normal ama biz senin yanındayız bak buradayım yok bir şey" diye sakinleştirin. Ayrıca bu süreç boyunca odanın ışıkları açık olsun. Çünkü sizi tanıması için ve o an gördüğü gölgeleri, kabusları görmemesi için ışıklar bir süre açık kalmalı.

Bu durum teorik olarak Gece Terörü'dür.Gece terörü nadir görülen bir uyku bozukluğudur.Genellikle çocuk uykuya daldıktan sonra ki ilk saatlerde görülür.Yeterli uyku uyumama, gün içinde fazla uyaran sonrasında daha sık görülür.Derin uykudan hafif uykuya geçerken olur.Ayrıca gece terörü yaşamakta olan bir çocuğu uyandırmak çok zordur.Bağırıp çağırır, garip davranır, anne babayı tanımaz.Bazen bir saate yakın sürer.Bittiğinde çocuk hemen uykuya dalar, sabah uyandığında olan biteni hatırlamaz.Söylediğim gibi öncelikle sakin olun, korkacak bir durum değil.Çocuğunuzu uyandırmaya çalışmayın ancak yataktan çıkmaya çalışırsa engel olun.
Akşam aktivitesini sınırlandırın, uyku süresini gözden geçirin. Çocuğunuzun gerileceği durumlardan sakının.Bu tür durumu yaşayan çocuklarınızı gün boyu ve akşam saatleri fazla yormayın. 
Bir diğer yapmanız gerekenlerden birisi ise çocuğunuz o süreçte ne yaptığını bilmediği için yatağından kalkarak evde çığlıkla bağırarak ev içerisinde koşuşturabilir tıpkı uyur gezer bir insan da olduğu gibi olabilecek kazalara karşı tedbirinizi alın. Merdiven, cam eşya, çarpacağı ve yara alabileceği tüm tedbirleri almanız gerekmektedir. 
Çocuğunuza bakıcı veya akrabalarınızdan birisi bakıyorsa çocuğunuz hakkında bilgilendirin. O an çocuğunuza nasıl davranması gerektiğini anlatın. 
Son olarak çocuğunuzun uyuduktan ne kadar bir süre sonra uyku terörü geçirdiğini tesbit ederek her uyuduğunda o saate yaklaşınca uyandırın.

Salya akması, kas krampları vs varsa,uyandırma sistemine rağmen haftada 2 kezden fazla oluyorsa,her uyanma ve kabus nöbeti 30 dakikadan uzun sürüyorsa.Gün içinde de korku ve kabusları oluyorsa çocuk psikiyatrına danışabilirsiniz.

~Erengül EZGİN~

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar