13 Ekim 2019 Pazar

ÇOCUKLARDA YEMEK YEME SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ




"Çocuğum yemek yemiyor ,bu durum canımı çok sıkıyor."

"Komşumun çocuğu annesine ikiletmeden yemeğini yiyor,ama benim çocuğum onun gibi değil"

"Acaba yemeklerimi mi beğenmiyor? Ama yemeği de iyi yaparım"

"Çocuğumla tek sıkıntım yemek yemek, neden yemiyor? Ne yapacağım?"

Gibi soruları kendinize soruyorsanız tam doğru yerdesiniz.

Öncelikle şunu söylemem gerek. Çocuklarımızın midesi ile bizim midemiz aynı büyüklükte değil, biz ne kadar yemek yiyorsak o kadar tabağına yemek koymak doğru değil. Birde şu var ; "benim çocuğum diğer çocuklardan daha az yiyor" diye yakınmanız. Her çocuk eşit şekilde yiyemez bunu unutmayın sizin yaşınızda bir insan 3 tabak yiyor siz de mi 3 tabak yemek zorundasınız? Ben yediklerimi yakan bir insanım gece 3'te bile yerim yemek ama kilo almam metabolizmam hızlı çalışıyor genlerden kaynaklı. Siz benim gibi yerseniz siz de kilo almazsınız o zaman.

Bu söylediğim size doğru gelmedi değil mi? Çünkü siz belki 2 tabakla doyarsınız belki 3... Ama asla birbirimizin ne kilosu aynıdır, ne de metabolizması aynı şekilde çalışır. Tıpkı bizim gibi çocuklarda akranları ile aynı düzeyde olamaz. Onların yediği kadar yiyemez.

Çocuklarımızın en bilinen hemen her çocukta yaşanan iki problem vardır. Bunlar;

1) Yemek sorunu

2)Uyku sorunu

Anne sütünü kesmeden önce ek gıdalar da veririz, bunları püre halinde yaparız çorba gibi sıvı gıdalar veririz ya da artık anne sütü kesilmiştir yemek yedirmeye başlamışızdır siz ilk zamanlar da hangi damak zevkine alıştırırsanız ve beslenmesini yaparsanız o şekilde devam eder.

Uyku da öyledir. Çocuğunuzu, bebeğinizi çoğunuz sallayarak uyutur. Ve artık bebeğiniz büyür hala sallayarak uyumak ister. Siz bu durumdan şikayet edersiniz. "Kendi kendine uyusa keşke" der durursunuz. Ama bunu çocuğunuza siz alıştırdınız. Öyle değil mi?

Çocuğunuzun bebeklik döneminden itibaren dikkatle alışmaması gereken noktaları belirleyin ve ileri ki yaşlarda bu sıkıntılara maruz kalmadan bebeklik döneminden başlayın bu eğitime. Unutmayın ki aile eğitimi 4-5 yaşından itibaren ya da okul çağı dönemlerinde başlamaz. En önemli eğitim aile eğitimidir.

Değerli anne ve babalarımız budurum canınızı sıkıyor farkındayım aslında şuana kadar pek çok anne babaların durumu sizin durumunuzla aynı. Sadece sizin çocuğunuz yemek yemiyor değil. Yemekleriniz de eminim çok nefis sorun yaptığınız yemeklerde de değil. Asıl sorun sunumunuz çocuklarımız görsele çok önem verir. Harika rengarenk bir tabağa hangi insan hayır diyebilir. Bizler bile ilk gözümüze hitap eden ne varsa ona ilgi duyarız,onu seçer alırız ya da yeriz. Sofra düzenlemesi ve çocuğunuza koyduğunuz yemek hangi tabakta nasıl bir sunumda... Çocuğunuzun önüne kendinize koyduğunuz gibi koyuyorsunuz değil mi?

Ya da yemek ne kadar güzel olursa olsun sevmediği için yemiyordur.

Şimdi madde halinde yapmanız gerekenleri yazacağım.





 1.SOFRA DÜZENİ VE SUNUM

Rengarenk şekillerde belki bir sanat eseri halinde çocuğunuzun tabağını hazırlarsanız ilgisini çekebilir. Sofra da bulunan tabaklar bardaklar masa dizaynı renk uyumu ile harika bir görüntü elde edebilirseniz dikkat çekici ve bir an önce o masaya oturup hepsini yemek isteyebilirler hatta sevmediği yemekleri bile yemek isteyebilirler.






2.ÇOCUĞUNUZUN SEVMEDİĞİ YEMEKLER

Çocuğunuzun sevmediği beğenmediği yemekleri gözden geçirin liste halinde bir kağıda yazın ardından bu yemekleri farklı bir tarifte güzel bir sunum ile önüne koyun. Örneğin brokoli çorbası sevmiyorsa tabağını bir resim halinde şekiller halinde salatasını yapın ve çocuğunuza onun sevmediği yemek olduğunu söylemeyin. Zaten sunumu gördüğünde o güzelliğe hayran kalıp sormayacak bile... Brokoliden bir ağaç eseri oluşturduğuzu düşünürsek ve kalan kısımları çimenlerden güzel bir doğa resmi yaptığımızı düşürsek çocugunuza orman salatası yaptım diyebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı beslenme ile ilgili animasyon, çizgi filmler ve hikaye kitapları ile günde bir kez izletin ya da okuyun.




3.KIYASLAMA VE BASKI

"Bak Onur ne güzel yemeğini yiyor sen yemiyorsun!Annesini hiç üzmüyor sinirlendirmiyor. "

"Zeynep pırasayı seviyor kocaman tabağı bitiriyor bir daha istiyor ama sen bırak 2. tabağı tabağın yarısını bile bitirmiyorsun!"

Bu tür kıyaslamalar çocuğunuzun psikolojisi açısından olumsuz bir davranış. Siz kıyaslama yaptığınız sürece o yemeği daha çok yemeyecek, arkadaşına içten içe kızacak. Hem psikolojik bir baskı hem de arkadaşları ile kıyaslama çocuğunuzun iç dünyasında çöküntü olacak.Yalnızlaşma,içine kapanıklık kimi çocuklarda ise inatlaşma, hırçınlık arkadaşları ile iletişimsizlik, yemeklerden nefret etme duyguları olacaktır. O yemeği her gördüğünde annesi veya babası tarafından arkadaşı ile kıyaslanma ya da arkadaşını gördüğünde o yemediği yemek aklına gelecek ve artık ömür boyu o yemeği sevse dahi yemeyecektir. Baskı ve kıyaslama asla yapmayın.




 4.YEMEK ÖNCESİ VE YEMEK SIRASINDA SİNİRLENMEYİN!

Yemek yemeden önce başka bir konu üzerinde çocuğunuza kızmayın sinirlenmeyin. 5 -10 dakika önce sinirlendiğiniz bağırdığınızı siz unutmuş olabilirsiniz ama çocuğunuz unutmaz ve sizden aklı sıra intikam almak için sizi cezalandırmak için sofraya oturduğunda aç dahi olsa yemeyecektir.

Çocuğunuza ne yaptıysanız yemiyorsa bırakın umursamayın. Sakin olun, sinirlenmeyin siz sinirlendiğiniz sürece çocuğunuz amacına ulaşacak ve her defasında sizi cezalandırmak için bunu kullanacaktır. Yemek yemiyorsa herkes yedi bitirdi onun tabağı hala duruyorsa hiç umursamadan bir şey yokmuş edası ile sakince normal bir halde önünden alın ve başka yemek varsa onu yiyeceğini sorun hayır cevabı aldıysanız " Peki,sofradan kalkabilirsin" diye söyleyin.




5.PLANSIZ, ÖĞÜNSÜZ YEMEK YEDİRMEYİN

Çocuklarınıza saatler belirleyin. 3 öğün yemek ve her gün aynı saatte yemek önünde olsun aç kalır telaşı yapmayın. Yemeği saati geldiğinde önüne koyun.

Ayrıca yemeği kendi yemesini sağlayın en bilinen yanlışlardan birisi yemeği çocuğunuza sizin yedirmeniz. Arada yardım edebilirsiniz tabi ama el kaslarının güçlenmesi için alışması için bu gereklidir. Sanırım biraz konu dışına çıktım ama sırası geldiği için yazmak istedim.

Baktınız yemeğini yemiyor ve ısrarlı alın elinden ve diğer öğüne kadar hiç bir yemek vermeyin. Bırakın aç kalsın öğün halinde saati geldiğinde yemeye alışsın aç kalsın ki diğer öğün iştahla yesin. Sabah öğlen akşam mutlaka o saatte yemek olsun ara öğünlerde ise bir meyve ya da süt, yoğurt verebilirsiniz. Asla aburcubur vermeyin sağlıksız yiyecekler tokluk hissi verir ve yemek zamanı yemeği yemezm buna da mutlaka dikkat edin. Siz yemekten önce bir çikolata verirsiniz onu yediği için yemeğe oturduğunuzda yemeği yemek istemez.




6.BAŞKALARININ YANINDA ÇOCUĞUNUZUN YEMEK SORUNUNU ANLATMAYIN!

Çocuğunuzun yanında komşunuza/arkadaşınıza asla çocuğunuzun yemek yemediğini, sevmediği yemekleri anlatmayın. Hatta hiç bir sorununu, problemini anlatmamanız gerek. Çünkü çocuğunuz bunu duyduğunda ya rencide olacak, utanacak, kırılacak, üzülecektir ya da yemek yemediği için dikkatleri bu şekilde çektiğini düşünecektir. Bu her iki durumda da çocuğunuz inatlaşıp ya ceza olarak tekrar edecek ya da kendisine bir ödül olarak bunu devam ettirecektir.



7.ÇOCUĞUNUZA ASLA CEZA ÖDÜL VERMEYİN

Çocuğunuz yemek yemiyor diye ceza vermeyin ya da yemek yiyor diye ödüllendirmeyin.

" Bunu yersen sana çikolata veririm "

" Eğer bunu yersen seni parka götürürüm"

"Yemek yemediğin için seni parka götürmüyorum" gibi cümleler kuruyorsanız bunları bir daha kullanmayın. Her ikisi de olumsuz tepkilere neden olur.

Erengül EZGİN
Çocuk Gelişim Eğitimcisi
Sosyolog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar